În ultimele săptămâni am avut ocazia să observ, din nefericire, cum așa-zisi creatori de conținut și așa-zisi jurnalisți, pentru că nu pot să le atribui aceste calitați, preferă să se ridice și să iasă în evidență cu știri fabricate, publicații legate de coronavirus doar de dragul de avea un cuvânt cheie în căutările momentului.
Acum, oameni buni, vă întreb și eu ceva, dacă aveți plăcerea să mă citiți și pe mine, o simplă stundentă care în fiecare zi se chinuie să aducă content de calitate generației ei, din resurse proprii, nu v-ați săturat de răutate? Chiar credeți că instigarea la isterie și prostie este cheia succesului vostru? Credeți că peste ani o să rămâneți cu ceva bun din punct de vedere profesional dacă voi vă clădiți acum drumul pe mizerii, că altfel nu pot să le spun, știri fabricate cu titluri ȘOC fără niciun conținut, fără niciun mesaj? Ați auzit de principii morale și etice, dragilor?
A existat viață înainte de acest virus și va exista și după, vă asigur, dar unii dintre voi parcă ați uitat despre ce vorbeați înainte, acum este pentru voi unicul subiect valabil, indiferent de politica editorială pe care o aveți. Și să spunem că întelegem glumele și meme-urile, pentru că e în firea românilor, facem haz de necaz până trece. Dar de aici până la a exploata la maxim un subiect pe toate parțile și să desfaci firul în patru, să aduci teorii ale conspirației, tu ca o publicație oarecum respectată, e drum lung. Și un subiect se consumă și el cu toate cuvintele lui la fel cum se consumă și petrolul.
Nu știu cum vedeți voi oportunitatea asta pe care o avem acum, dar noi, echipa Căminist.ro, am decis să continuam activitatea noastră pe cât se poate în limitele normalitații, să ne continuam proiectele de susținere si promovare a stundețiilor. Dacă noi am publicat vreodată articole în legătură cu COVID-19, au fost doar sfaturi pentru ca să putem trece cu toții cu bine peste această perioadă și nu am exagerat cu acestea. Acest moment în care ne aflam este cel mai bun prilej pentru marketing de calitate, pentru promavarea artiștilor autohtoni. Știu că informația trebuie să fie de actualitate, dar un artist nu lucrează pentru azi, ci pentru totdeauna. Noi îi putem ajuta, noi putem aduce munca lor cât mai aproape de un public cât mai larg. Dar, din nou, din păcate mulți aleg subiecte de scandal, speculații, conspirații, isterie și prostie, aleg un public ușor de influențat care nu dețin un filtru propriu al informației. Ei aleg calea ușoară, dar imorală a baniilor. Trist este că aceasta este realitatea în care ne aflăm ca și comunitate, unde o mare parte a potențialului public nu are cunoștiințe în a alege informațiile, lucru care ar fi trebuit implementat prin educație, iar prea mulți profită de acest deficit social.
Și nu vorbesc nici din carți, și nici din auzite, este realitatea pe care o trăiesc și eu la fel ca mulți alții. În fiecare zi, din ce în ce mai des în ultima perioadă, am primit întrebări legate de diverse subiecte de la prieteni, familie și rude, toate pe principiul unde, ce s-a mai întâmplat, ai văzut asta?, este adevărat? și mereu am încercat să le dau sfaturi în acest sens. Pe care vreau să vi le dau și vouă, și nu, nu influențez pe nimeni ce să creadă și ce să urmărească, nu dau nume și direcții, sunt doar câteva sfaturi universal valabile indiferent de publicație.
Verificați, în primul rând, sursa directă, respectiv publicația. Sunt ei cunoscuți măcar de un mic segment de public sau au apărut peste noapte? Apoi, verificați credibilitatea informației, UN medic, UN polițist, UN politician, UN angajator lângă o declarație nu conferă credibilitate, ci din contra, este primul semn de întrebare. Urmăriți parcursul textului cu atenție, dacă titlul cu textul nu corespund nu este o informație reală! Dacă argumentele nu-și au o concluzie, cum poți tu întelege opinia acelui om?! Și nu în ultimul rând, dacă nu sunteți siguri de o știre sau de o informație, înainte de a o distribui mai departe, mai verificați-o cel puțin și alte două surse, si în alte două publicații, și în registrele și monitoarele oficiale. Informați-vă responsabil!
Opriți-vă din a publica neadevăruri, din a promova comptamentul imoral și neetic, când v-am întrebat dacă nu v-ați săturat de răutate, mă adresam ambilor, și scriitorilor, si cititorilor. Nu v-ați săturați să o scrieți și să vă murdariți cu ea pe mâini? Și voi nu v-ați săturat să o citiți și să vă murdariți mintea cu ea? Apoi cu toții vă plângeți, de la cel mai mic până la cel mai mare, în ce societate ne aflăm și trăim. Dar v-ați gândit vreodată că este vina noastră a tuturor?! Unii sădiți sămânța răutății, prin promavarea ei care cuprinde comportamente imorale de la povestit la povestitor, iar alții nu au știut să ne învețe sau nu am știu să ne învățam singuri cum să rupem buruiană asta înainte a pune stăpânire pe plantație. Suntem exact ce am sadit și ce am lăsat să crească.
Și acest fenomen nu a apărut acum, în cadrul pe care l-am precizat la început, el este prezent de mult timp și se desfășoară chiar în acest moment, mereu vom găsi texte și publicații care promovează violența asupra femeilor, discriminarea rasială, de gen, de orientare sexuală și chiar și culturală. Toate acestea având în spate interesele personale și banii. Imporant este că noi toții să învățăm ce anume să citim, să memorăm și să promovăm.
Așa că, vă rog, haideți să lăsam interesele la o parte și îmbrățișați principiile morale ale meseriei voastre. Haideți să promovam oamenii și poveștile de calitate, să informăm publicul așa cum trebuie. Vă rog, susțineți oamenii care fac aceste demersuri. Aveam nevoie cu toții de asta, avem nevoie să ne dezvoltăm în bine ca și societate. Și asta vom putea numai împreună, oricât de clișeic ar suna, acesta este adevărul.
Începeți cât mai curând, începeți de mâine!
De mâine #măinformezresponsabil, de mâine #promovezbunătate !!