Situația actuală atât la nivel național, cât și la nivel mondial aduce către ochii și urechile consumatorilor media foarte multe știri de tipul fake news. Acest lucru crează și susține fenomenul de panică, deoarece majoritatea tind să creadă anumite informații doar prin simplul fapt că au fost difuzate pe TV, radio sau în online.

Ca să facem puțină lumină în decor, o să definim termenul de FAKE NEWS (știri false): “reprezintă un tip de jurnalism galben sau de propagandă, care constă în răspândirea de informații false difuzate prin mass-media tradițională sau prin social media tradițională, precum TV sau ziare. Știrile false sunt scrise și publicate cu intenția de a induce în eroare, în scopul de a deteriora reputația unei agenții, entități sau persoane, precum și pentru câștig financiar sau politic, de multe ori folosind titluri senzaționale, necinstite, sau pur și simplu fabricate pentru a crește numărul de cititori, pentru răspândirea în mediul online și pentru venituri prin click-uri pe Internet”, conform Wikipedia.

Mai pe scurt spus, minciună, prin care unii așa-zisi “jurnaliști” câștigă bani pentru că au scris ceva care va veni în beneficiul unei persoane sau, pur și simplu, pe click-ul tău, și mai rău de atât că unii cred în ce este în spatele acelui click.

Astfel, în ultimele 24 de ore le-am auzit pe toate, că se închide Bucureștiul, că se închide Valea Jiului, DN1, țara cu totul. Că s-au golit supermarketurile atât de rău că nu mai ai ce lua. Că suntem în scenariul 1000+ de epidemie. NU,NU,NU și iarăși NU! Dacă vedeți undeva o astfel de informație, dragilor, cel mai bun sfat pe care pot să vi-l dau este ceva ce am învățat încă din primul an de faculatate și l-am auzit de atâte ori încât a devenit rugăciune pentru mine. Orice informație trebuie verificată în cel puțin 3 surse ca să ne asigurăm că este adevărată.

Mic exercițiu de imaginație: stai liniștit/liniștită pe facebook și vezi un articol care spune ca localitatea ta va fii închisă pentru carantină pe o perioadă de două saptămâni, în loc să sari de mai are puțin și iese inima din tine, să suni toată familia să-i sperii si pe ei, să fugi în magazine și farmacii și în urma ta să arate ca și cum ar fi trecut turcii pe acolo, ce ar fi să tragi aer adânc în piept, inspiră și expriră, ia telefonu/laptopul din dotare și dă un search frumos pe google și vezi ce scrie, ai și secția specială de știri, apoi ia vezi un site al Ministerului Sănătății, unul al Afacerilor Interne, al Primăriei din context. Ai găsit ceva care să-ți confrime informația? Iaaa, ce să vezi, nimic, nimicuța! Pai și nu era păcat să panicăm tot satul așa degeaba?

Lăsând toate glumele deoaprte acum, mesajul important pe care noi vrem să-l transmite este să nu vă mai lăsați păcăliți de aceste știri false, informați-vă responsabil, ajutăți-i și pe cei mai în vârstă în acest sens.

Fake news-ul în contextul actual nu face altceva decât să creeze panică și să profite de credulitatea unora. Vă rugăm, spălați-vă pe mâini, nu și pe creier!

O bună informare ne va ajuta să gestionăm situația așa cum trebuie!

Lasă un răspuns