Bună dragilor! Cum deja v-am obișnuit cu interviurile despre studenție, astăzi avem unul mai interesant , având-o alături pe Anca Broască. Este o tânără născută în Suceava, studentă în Cluj,vlogger,influencer,o persoană very open și prietenoasă care își iubește fiecare abonat muncind cu multă pasiune! Am avut șansa de a petrece o zi cu ea văzând youtuber-ul Anca ca pe un student obisnuit, un ghid turistic cu un nemaiîntâlnit spirit de observație,ce are prieteni faini și-și trăiește fiecare zi încercând să fie cea mai bună versiune a sa.
După mine șirul ar putea continua însă stiu că sunteți aici ca să aflați despre facultate, așa că haideți să trecem în pâine , la interviul oferit de ea, dându-vă hint-uri și povestindu-vă despre studenția în Cluj.
1.Ești studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj nu? Ce te-a determinat să alegi această facultate, având in vedere că inițial aplicasei la Informatică ulterior luând decizia de a te muta la FSPAC.
În clasa a XII-a pe semestrul doi am dat de specializarea asta, eu până atunci știind clar că eu vreau să dau la Informatică. În subconțientul meu nu prea îmi doream chit că eram la nivelul ăla, puțin mai mare de mediocru, îmi plăceau lucrurile astea logice, însă nu puteam spune că mă vedeam pe termen lung făcând asta. Apoi prin 2016,în martie am avut un proiect mare cu YouTube-ul, eram vreo 8 vloggeri chemați la Timișoara dintre care și Anne-Marie ,Selly ,Max, Gereveu ,The Wampers, să facem parte dintr-un proiect educațional. De la evenimentul acesta am văzut că treaba asta cu Youtube-ul chiar poate merge bine la modu că mă gândeam <<mamă sunt în liceu deja am proiecte, colaborări cu alți vloggeri>>chiar îmi plăcea să fac așa ceva pe viitor, iar o facultate de relații publice te poate ajuta să reușești in domeniu sau să te ajute să te perfecționezi. Plus că Anne-Marie a făcut această facultate, am stat de vorbă cu ea despre asta iar mie mi-a surâs așa că am depus dosarul si la FSPAC și la Informatică, l-am retras pe cel de la Info confirmându-mi locul aici.
2.Mi-ai spus mai devreme că nu stai la cămin pentru că ai nevoie de spațiu pentru aparatură și toate cele , ceea ce înseamnă că stai în chirie , cum te înțelegi cu colega de apartament ? Cum ai dat de ea mai exact?
Eu de Flori am dat in 2015 dintr-o tabără însă nu m-am gândit niciodată că vom sfârși colege de apartament, sau că vom păstra legătura. În 2016 când am dat la facultate, eu mi-am depus cerere la cămin în speranța că voi primi un cămin mai mișto, cu spațiu mai mare, cu baia înăuntrul camerei , să am loc să pot filma; nu s-a întâmplat asta,am fost repartizată într-un cămin cu 5 în cameră și baie pe hol. Flori era din Cluj ,avea un apartament pe care părinții îl daduseră în chirie mai demult dar i-au zis că atâta timp cât e studentă poate locui acolo doar să-și găseasca o colegă de apartament.Ea știindu-mă din tabără mi-a propus dacă vreau să locuiesc cu ea, doar că eu încă nu știam că voi fi repartizată la un astfel de cămin așa că am refuzat-o. Cu o săptămână până să înceapă facultatea văzând în ce situație sunt am zis s-o întreb dacă totuși mai e disponibil locul din apartament, ea a zis că da și am fost super happy mai ales că-i la 5 minute distanță de facultatea mea.
3.E adevărat că în Cluj e viața mai scumpă? Tu, ca student cum îți gestionezi cheltuielile?
Da, e costisitoare viața în Cluj, dar eu una am învățat cum să-mi gestionez banii astfel încât să nu am probleme în acest sens. Am învățat locurile unde se mănâncă ieftin, sau când să mănânc mâncare de la pachet de la mama ,economisind banii și folosindu-i la altceva. Până la urmă e de datoria studentului dacă vrea să trăiască mai scump sau mai ieftin,dar nu pot spune că e mai scump decât în București de exemplu; poate doar chiriile ,însă am auzit că au început să se scumpească și acolo.
4. A fost facultatea ceea ce ți-ai dorit tu, s-a ridicat la nivelul așteptărilor tale sau ai fost dezamăgită din anumite puncte?
A fost mult mai bine decât mă așteptam, nu cred că puteam lua o decizie mai bună, pe lângă faptul că pentru prima dată după liceu unde toată lumea te judecă, toată lumea are de comentat ,la facultate,aici cel puțin, atât de deschiși, de dezinvolți și de diferiți sunt toți ceilalți studenți și n-are nimeni nicio treabă cu tine. Toată lumea e drăguță cu tine, de profi nici nu mai zic, super deschiși la minte. Adică ne spun dacă avem un proiect de-al nostru și credem în el mai bine să mergem la un workshop de ne ajută pe noi sau orice decât să mergem la un seminar de-al lor. Sunt foarte supportive toți iar mâncarea de la cantină de la noi de la facultate e foarte bună.
5.Ești recunoscută în facultate drept Anca Broască YouTuber-ul, schimbă cu ceva că ești persoană publică?
Sincer nu schimbă cu nimic adică în afară de unii profi și unii mai mici de prin anul I care mai veneau să mă întrebe de vorbă sau să mă folosească drept cobai pentru un proiect, adică veneau și mă întrebau: Pot să scriu despre tine la aia? Sau te pot menționa acolo? chestii de genu. În general însă nu, adică țin să fiu cât mai friendly cu toată lumea și să creăm o relație bazată pe cine suntem noi ca oameni, nu m-am folosit niciodată de vlog ca să mă afirm.
6. Materiile care ți se predau ți se par relevante cu profilul ales,sunt profesorii capabili să transmită informația astfel încât tu ca și student să înțelegi?
Majoritatea da, adică am făcut multe materii, ce ține de media, de social-media, de construire de site-uri,de strategii publicitare, de organizare de evenimente, să nu mai zic de comunicare internă,externă; în schimb avem și materii care sunt irelevante sau mie cel puțin nu mi se par deloc folositoare, gen politică si economie, dar în principiu avem materii faine și profesorii știu să predea, fac totul foarte practic.
7. Ai avut vreun obstacol în luarea examenelor până acum, adică profesorii îți pot purta pică, sau dacă înveți și îți vezi de treabă reușești?
N-am avut nicio restanță pe perioada facultății, sper să rămână așa, culmea pe semestrul II anu 3 să am restanță. Piedică am avut însă la un proiect, eram anul I si trebuia să organizăm noi un eveniment de la zero, cu sponsori, locație, invitați, tot. Era dificil pentru că dacă nu urmai toși pașii si nu făceai ce trebuia te pica, nu conta că știi sau nu partea teoretică,însă m-am descurcat, am luat totu cu bine.
8.Fiind vlogger ai nevoie de timp pentru filmat, editat , toate cele; să înțeleg că dacă ai un hobby sau două te poți ține de ele fără probleme, adică facultatea e destul de lejeră și-ți conferă timp?
Da, asta îmi place că e destul de lejeră și te ajută, adică eu am avut proiecte video pentru facultate, într-adevăr au fost momente când se suprapuneau și trebuiau să le iau ușor, însă mă ajută și faptul că am o agendă în care îmi fac un program și aloc timp pentru fiecare ca să le termin
9. Cum ți se pare schimbarea de mediu, Suceava-Cluj? Sunt ardelenii până la urmă o companie plăcută?
Ardelenii,tot respectul pentru ei; adică știi când vine lumea-n vizită spune că timpul trece mai încet, că parcă nu se termină ziua și uneori când fac multe lucruri într-o zi chiar mi se pare că tot încet a trecut timpu. Suceava era prea mort,gol, bătrân,am simțit nevoia să fac o schimbare departe de casă, că părinții mei ar fi vrut să fac la Iași și să merg în fiecare weekend acasă,dar am vrut să fiu într-un mediu nou să fie totul complet nou, oameni noi,iar Clujul chiar m-a ajutat la dezvoltarea mea perosnală, e foarte fain și I’m very grateful for that.
10.Ce sfat le-ai da celor care vor să urmeze facultate asta sau vor să urmeze studii în Cluj; ce greșeli pe care tu le-ai făcut sau greutăți pe care tu le-ai întâmpinat ai fi vrut să le eviți la momentul ăla ca și student boboc?
Primul sfat foarte foarte importat e să urmărească seria de pe vlogul meu cu “Viața de student” pentru că am început să fac o serie cu tot ce ține de viața de student , de la trezitul de dimineață la pachetul de la părinți, cu mâncarea de la cantină, cu cămin vs chirie, urmează foarte multe clipuri și încerc să le fac cât mai informative. Ce sfat să le dau e să nu le fie frică, Clujul e un oraș așa de fain, adică și singur dacă ești rătăcit și oprești pe cineva pe stradă toata lumea îți răspunde, îți zâmbește, toată lumea e super prietenoasă, sunt locuri de distracție foarte faine. Mi se pare că are un vibe aparte,diferit față de orice alt oraș din România
#ÎntrebareaBonus: Ce părere ai de inițiativa și echipa Căminist?
Mie mi se pare foarte tare site-ul și am rămas șoc când ai zis că vii până-n Cluj doar ca să-mi iei interviul face to face, adică dedicare nu doar hai îmi trimiți câteva întrebări prin mess și gata răspunde la ele. Mi se pare foarte fain ceea ce faceți și cum vreți voi să prezentați viața de student