Ciorbă de pui cu legume
-Rețetă adaptată pentru cămin-
-Pentru 4 persoane-
Ingrediente:
- 2-3 aripi de pui;
- 1 morcov mediu;
- 1 ceapă mare sau 2 cepe mici;
- ¼ țelină;
- ½ păstârnac;
- 1 ardei roșu;
- 1 cartof mare sau 2 cartofi medii;
- 1 cutie roșii cuburi;
- 1 legătură leuștean (merge și 1 plic leuștean uscat);
- 1 ou;
- 1 sticlă borș Olympia / 1 plic Borș Magic;
- Delicat de legume/de găină;
- Sare;
- Tăiței/spaghete/macaroane (opțional)
Mod de preparare:
- Se curăță, se spală aripioarele de pui și se pun la fiert în apă cu sare. Când încep să fiarbă, trebuie să ai grijă să înlături spuma, de fiecare dată.
- Se curăță legumele, se spală și se taie cuburi mici, iar cartofii cuburi ceva mai mari (ca pentru salata orientală), pentru a nu se zdrobi, și se pun la fiert, separat de pui.
- Atenție! Se pun la fiert mai întâi morcovul, păstârnacul, țelina, ardeiul, ceapa și cartofii, pentru că au un timp de fierbere mai mare.
- Pune apa cât să acopere legumele, nu umple oala!
- După ce s-au fiert aripioarele, se scot și se pune puțin din apa în care au fiert în oala cu legume, pentru gust.
- Aripioarele le poți tăia în două sau poți pune doar carnea, cum dorești.
- Adaugă aripioarele în oala în care fierb legumele.
- Când legumele sunt aproape fierte, adaugi ½ din cutia cu roșii cuburi, și cam o mână de paste (tăiței, spaghete etc.).
- Lași să fiarbă până sunt aproape fierte pastele, apoi adaugi borșul.
- Dacă este la plic, pui inițial o lingură, apoi mai adaugi sau nu, în funcție de cât de acră vrei să fie ciorba.
- Dacă este borș lichid, pui la încălzit cam o cană (merge încălzit și la microunde), astfel încât borșul să fie la temperatura la care fierbe ciorba. De asemenea, pui cât de mult vrei, după preferințe, dar nu uita să-l încălzești în prealabil.
- Adaugă oul bătut bine.
- În timp ce torni oul, amesteci continuu în ciorbă, simultan. Este important să faci acest lucru, pentru a se forma acele ”zdrențe” de ou și a nu rămâne cocoloașe.
- La final, adaugă leușteanul, delicatul și sărează atât cât consideri.
- Atenție! Gustă de fiercare dată după ce pui delicat, deoarece conține multă sare și este posibil să nu mai fie nevoie de sare în plus.
Poftă bună!
Reteta trimisa cu dragoste de Teodora.
Tips:
- Este de preferat această variantă rapidă a acestei rețete de ciorbă, cu fierbere separată, deoarece timpul de fierbere pe plită este mai îndelungat decât dacă ar fierbe pe aragaz și nu vrem să îmbătrânim în bucătărie.
- Cu cât tai mai mărunt legumele, cu atât ele vor fierbe mai repede. Dacă ai la îndemână o răzătoare, este minunat să o folosești (partea aceea mai mare).
- Dacă un Mega Image prin apropiere, caută acele pachete special făcute pentru supe/ciorbe, care cuprind ceapă, țelină, păstârnac, morcov. Sunt și mai ieftine și au exact ce și cât ai nevoie.
Cost total: 20-25 lei